În ultimii ani România a ocupat un loc foarte slab la capitolul absorbţia fondurilor europene, cea mai mare parte dintre acestea fiind accesate de oameni cu legături strânse în instituţiile statului şi cunoştinţe suficiente pentru obţinerea acestor fonduri.
În ultima perioadă însă, situaţia s-a schimbat, tot mai mulţi oameni de rând au reuşit să îşi deschidă propriul business din aceste fonduri nerambursabile.
Lipsa informaţiilor! Unul dintre cele mai mari obstacole, a stat în calea multor oameni dornici să obţină aceste fonduri şi să dezvolte o afacere; O mulţime de surse disponibile, de la articole până la ghiduri ale solicitantului, pentru unii au însemnat doar un element ce te poate încurca şi mai mult.
Birocraţia, o piedică de care ne-am lovit de foarte multe ori, este nelipsita şi în situaţia fondurilor nerambursabile de la europeni. Însă cu mult calm şi cu o informare completă în privinţa actelor ce trebuie depuse şi a paşilor ce trebuie urmaţi, ne putem lipsi de această bătaie de cap, uşurând demersul depunerii documentaţiei necesare.
Lipsa banilor pentru co-finantare. Aceasta este o problemă mai ales în calea oamenilor obişnuiţi, care nu au posibilitatea de a co-finanta un proiect, deşi ideile acestora pot fi unele dintre cele mai bune. De regulă cota este de la 20 până la 40% din valoarea totală a proiectului. Cea mai bună soluţie în această situaţie sunt băncile, care acordă un credit foarte rapid pentru aceste proiecte. Mai mult de atât, riscul se reduce la minim întrucât banii ce trebuiau aduşi de întreprinzător se obţin de la banca iar drept garanţie va fi considerată chiar afacerea, finanţată din banii băncii şi din fonduri.
Cine poate beneficia de fondurile europene?
Persoane fizice şi inteprinderi individuale
Microintreprinderile
SRL-uri
Societăţi agricole, proprietari de păduri, producători
Uniune Europeană susţine orice om întreprinzător cu idei de afaceri fezabile şi cu dorinţa de a realiza ceva pe cont propriu.