Nu există încă o dinamică a creditului corporatist, investițiile în sectorul privat sunt scăzute, iar angajările sunt încă la un nivel extrem de redus.

Deocamdată, percepția și datele relevă o îmbunătățire la nivel macroeconomic, dar la nivelul companiilor semnele se lasă încă așteptate.

Percepţia investitorilor despre riscul plasamentelor în România s-a îmbunătăţit, odată cu cea faţă de economiile europene în general. Randamentele titlurilor de stat româneşti sunt la niveluri care arată creşterea cererii, deci şi a încrederii. Statisticile macroeconomice semnalează ieşirea din criză şi totuşi, la nivelul companiilor, lucrurile se simt acum altfel.

Randamentele titlurilor de stat româneşti cu maturitatea de 5 ani a scăzut la 4,6%, iar cea a tilturilor de stat pe 10 ani până la 4,95%, ceea ce denotă o creştere a cererii de obligaţiuni emise de Guvernul României, respectiv o îmbunătăţire semnificativă a percepţiei investitorilor privind riscul pariului pe evoluţia economiei României, potrivit analiştilor de la BCR.

Randamentele obligaţiunilor se calculează ca raport între preţul titlurilor şi dobânda promisă de acestea. Prin urmare o scădere a randamentelor semnalează scăderea preţurilor, ca urmare a creşterii cererii, dacă dobânda este constantă. Or, dobânda promisă de titlurile de stat româneşti a fost şi ea în scădere.

„Este drept, multe dintre statisticile şi reperele macroeconomice sunt favorabile României şi asta este primul lucru de care ţin seama investitorii, dar condiţiile din economia reală, în care se desfăşoară afacerile, nu sunt foarte prielnice”, observă Mihai Căruntu, şeful analiştilor de piaţă de capital de la BCR, într-o declaraţie pentru ECONOMICA.NET.

Ai nevoie de ajutor?

Contactează-ne. Împreună putem realiza vise.