Avem tineri prea educati pentru piata muncii

Problema nu este insa educatia, ci lipsa unei corelări a programelor de educație, de la grădiniță chiar, cu cerințele noi ale pieței muncii.

În loc să scoatem specializări care nu mai sunt căutate, sau studenți cu aptitudini care nu sunt în ton cu noua evoluție economică, mediul educațional și cel privat ar trebui să coopereze pentru programe integrate de studiu, plasare în muncă și integrare profesională a celor tineri.

În România, 15% dintre tineri sunt ‘prea’ educaţi comparativ cu cererea pieţei, iar această rată este mai mare decât în Marea Britanie şi Germania, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM).

Pe de altă parte, discrepanţa între abilităţile celor care îşi caută un loc de muncă şi exigenţele angajatorilor români s-a redus. Astfel, într-un studiu din 2013 al OMM, se precizează că această discrepanţă a scăzut cu 3,5 puncte procentuale între 2010-2011, de la 12%, la 8,5%, în România fiind cea mai mare scădere după Estonia şi Grecia dintre ţările analizate.

Totodată, rata şomajului în rândul tinerilor cu educaţie terţiară (şcoli tehnice şi facultăţi) este foarte mare în România, ajungând la 29,3% în 2011, în creştere faţă de 2010 şi mai mult decât triplă faţă de nivelul anului 2000.

Ai nevoie de ajutor?

Contactează-ne. Împreună putem realiza vise.