Structura, ca și dimensiunea exporturilor României, s-a modificat puternic în ultimii zece ani.

Se observă triplarea lor, la circa 45 miliarde euro, dar și modificarea structurii exporturilor, de la importanța lohnului, care deținea partea leului în urmă cu zece ani, la creșterea exporturilor de mașini și echipamente conexe, o veste bună pentru că arată însănătoșirea economiei, dar și posibilitatea mai mare de rezistență în fața unor șocuri pe piețele externe.

În general, este un semn de sănătatea importanța crescută a industriei auto și de utilaje în structura exporturilor, arată o analiză Ziarul Financiar.

Exporturile României s-au triplat în ultimii zece ani, ajungând la 45 mld.  Germania a devenit principala destinaţie de export pentru produsele româneşti, detronând Italia.

 

Structura exporturilor s-a schimbat semnificativ, dinspre produse cu un grad scăzut de prelucrare spre produse cu valoare adăugată ridicată, care încorporează mai multă tehnologie, procesul intensificându-se în urma aderării la UE, influenţat şi de investiţiile străine.

Textilele, care deţineau un sfert din totalul exporturilor în 2003, au căzut pe locul 4 în 2012 , primul loc revenind maşinilor şi echipamentelor electrice.

Din punct de vedere geografic, ponderea exporturilor către ţările non-UE, mai puţin afectate de criza financiar – economică, a urcat până la 30% la finalul anului 2012 .

Analiştii recomandă pe termen scurt focalizarea pe consolidarea exporturilor de maşini şi mijloace de transport şi creşterea exporturilor de bunuri alimentare prelucrate, iar pe termen mediu şi lung susţin necesitatea alocării unor resurse mai mari pentru cercetare şi impulsionarea exporturilor de bunuri care încorporează tehnologie înaltă.

Exporturile României au fost în as­censiune în ultimii zece ani, valoarea triplându-se de la 15 mi­liarde de euro în 2003, până la 45 de  miliarde de euro la sfârşitul anului 2012.

Exporturile au susţinut econo­mia şi vor rămâne unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie, având în vedere că zona euro – cea mai mare piaţă pen­tru exporturile României – a ieşit din cea mai lungă recesiune de după Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

http://www.zf.ro/auto/schimbarea-structurii-exporturilor-in-ultimii-zece-ani-si-topul-tarilor-unde-au-ajuns-bunurile-exportate-de-romania-11265229

Ai nevoie de ajutor?

Contactează-ne. Împreună putem realiza vise.