București, 13 septembrie – Evaziunea fiscală a ajuns anul trecut la aproape 14% din PIB (circa 20 mld. euro), iar cea mai mare parte este generată la TVA, potrivit Raportului anual al Consiliului Fiscal.

„Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată la TVA, în timp ce contribuţiile sociale contribuie cu circa 24% la evaziunea fiscală totală, în principal prin intermediul fenomenului de «muncă la negru», respectiv salariaţi în economia subterană. “

La nivelul anului 2012, în România erau circa 1,45 milioane de salariaţi „la negru“, reprezentând aproximativ 23% din totalul salariaţilor din economie.

În cazul TVA, evaziunea fiscală a atins un maxim de 9,6% din PIB după majorarea cotei standard de TVA, în 2010, de la 19% la 24%, iar ulterior tendinţa a fost descendentă, potrivit Consiliului Fiscal.

România are una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor bugetare, acestea reprezentând în 2012 doar 33,5% din PIB, cu 11,9 puncte procentuale din PIB mai mici decât media europeană.

Dacă România ar colecta impozitele şi taxele pe care le are la maxim, ar avea venituri bugetare ca procent din PIB peste media europeană, în opinia Consiliului Fiscal.

Ai nevoie de ajutor?

Contactează-ne. Împreună putem realiza vise.